Online medicijnen kopen: zo vermijd je nep

Tegenwoordig bestellen we alles online, zelfs medicijnen. Internetapotheken hebben een grote selectie en uw bestelling wordt binnen een of twee dagen bij u thuis bezorgd. Het kan niet eenvoudiger zijn. De overheid blijft mensen echter waarschuwen om voorzichtig te zijn bij het online kopen van medicijnen.

Op 9 februari 2019 zal de Europese Unie een nieuwe wetgeving invoeren ter bestrijding van de verkoop van namaakgeneesmiddelen. Elke medicijndoos moet nu worden verzegeld en voorzien van een unieke code. De overheid beschermt niet alleen tegen – soms levensbedreigende – fraude, maar u kunt ook het risico van nepdrugs voorkomen wanneer u ze online koopt.

Wat zijn nepmedicijnen en waarom zijn ze gevaarlijk?

Namaakgeneesmiddelen worden vervaardigd door oneerlijke bedrijven die zich niet houden aan conventionele kwaliteitsprotocollen. Er kan te veel of te weinig actief ingrediënt in de medicijnen zitten, waardoor u het risico loopt te onderdoseren of een overdosis te nemen. Echte medicijnen worden getest om te controleren of ze voldoen aan de Europese norm, die stelt dat de hoeveelheid actief ingrediënt niet meer dan 5% kan variëren van de dosis die op de container is gespecificeerd. Er bestaat niet zoiets als controle op namaakgeneesmiddelen. Soms hebben nepmedicijnen helemaal geen actief ingrediënt of zelfs gevaarlijke ingrediënten. Bijvoorbeeld een goedkoper actief medicijn dat ongunstige bijwerkingen kan hebben.

Welke medicijnen hebben het grootste risico op nep?

Door erop te klikken, wordt u doorverwezen naar de FAMHP ( federale instantie voor geneesmiddelen en gezondheidsproducten ) website. Op deze pagina ontdekt u mogelijk een lijst met alle door FAMHP goedgekeurde online apotheken. Als uw online apotheek niet wordt vermeld, heeft u te maken met een oplichter en kan de kwaliteit van uw medicatie niet worden gegarandeerd. Let dus goed op!

Het verkopen van geneesmiddelen op recept zonder recept – geen enkele apotheek is hiertoe bevoegd – en kortingen op vrij verkrijgbare geneesmiddelen zoals paracetamol en paracetamol zijn ook rode vlaggen die u behandelt met een onbetrouwbare bron. Ze kunnen op de markt worden gebracht, maar niet worden verdisconteerd.

Een betrouwbare online apotheek geeft op de website ten minste de volgende informatie over elk medicijn:

  • de naam van het product
  • de naam van het actieve ingrediënt
  • de namen van andere ingrediënten die bij sommige mensen problemen kunnen veroorzaken, zoals een overgevoeligheidsreactie
  • uitleg waar het product voor is
  • waarschuwingen wanneer het product niet mag worden gebruikt, zoals tijdens zwangerschap, borstvoeding, allergie, onder bepaalde omstandigheden, bij gebruik van andere geneesmiddelen
  • uitleg over het gebruik van het geneesmiddel
  • de mogelijke bijwerkingen
  • de naam en vestigingsplaats van de fabrikant
  • de datum waarop deze informatie over het geneesmiddel voor het laatst is bijgewerkt

De voor- en niet de nadelen

Het kopen van medicijnen en andere gezondheidsvoorzieningen via internet heeft tal van voordelen. Het gemak, de variëteit en, in bepaalde situaties, de prijs. Er is geen risico op nep als je winkelt bij een officieel erkende internetapotheek. Het is een uitkomst, vooral voor bronnen die je al kent en vaak gebruikt. Een bekwame chemicus kan ook worden geraadpleegd bij een gerenommeerde online apotheek.

Medicijnen bestellen via internet? Pas op voor vervalsingen. Bestel medicijnen via uw eigen apotheek, dan weet u zeker dat ze betrouwbaar zijn.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *